miercuri, 7 ianuarie 2009

Pamantul - corp ceresc


***Mereu suntem bombardati de tot felul de informatii , unele de folos zilnic , altele de nebagat in seama , iar altele au acel farmec discret ce surade eternitatii !!! .


Eu va propun cateva date eterne , care cu toate ca ne zambesc de o vesnicie , nici macar nu ne sinchisim sa la dam cea mai mica atentie ...

In timp ce se misca in jurul Soarelui , Pamantul descrie o elipsa . soarele este asezat intr-unul din focarele elipsei . Vor fi deci momente cand Pamantul va trece mai aproape de Soare si momente cand va fi mai departat de Soare . Distanta medie de la Pamant la Soare este de ... numai 149 600 000 km . Pamantu trece prin punctul cel mai apropiat de soare , care se numeste periheliu , campe la data de 2 ianuarie , in fiecare an ,si atunci este la departarea de 147 100 000 km . prin punctul orbitei cel mai indepartat de Soare , afeliu , Pamantul trece cam pe la 2 iulie ; atunci este la distanta de 152 1000 000 km de Soare .vedem deci ca distanta Pamantului de Soare variaza cam in limita de 5 000 000 km ( numai!!!) Pentru a ne da mai bine seama de imensa distanta care ne desparte de Soare , sa neinchipuim ca un vehicul ar merge cu viteza enorma de 2 000 km / ora , ar ajunge de-abia dupa 8 ani si 9 luni de calatorie continua . Insasi lumina , care calatoreste cu imensa viteza de aproape 300 ooo km / secunda , pornind de la Soare soseste la noi cam dupa 8 minute si 18 secunde .


* al vostru goroon : va urma ...

Niciun comentariu: